Designed by Archterra Architects

Long time Western Australian wheatbelt residents decided to pack it all up and move permanently to their two-storey '70s weatherboard beach house in Dawesville, south of Perth. But first it needed an update to make it suitable for the permanent sea-change (and create space for the children and grandchildren to visit). The result, designed by Archterra is a considered, functional and environmentally responsible home that both the clients and the architect can be proud of...

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Renovations, Beach Houses

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Renovations, Beach Houses, Timber Houses, Fibre Cement

To deal with the sloping site in the most cost-effective way, the architects opted to keep the lower floor and existing retaining walls while cleverly grafting on a new upper floor.

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Renovations, Beach Houses

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Timber Houses, Louvre Windows

The new upper floor is designed as an open plan space which takes advantage of the incredible views across the Peel estuary. The new space is much more like a permanent residence than the existing cottage was.

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Timber Houses, Rammed Earth, Concrete Floors

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Rammed Earth, Concrete Floors, Showers, Bold Colours

Large expanses of glazing open the home to the North which is perfect for passive solar design (in the Southern Hemisphere), letting in lots of warming winter light, while a dramatic roof plane protects the glass from the brunt of summer sun.

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange White Houses, Rammed Earth, Timber Floors

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Timber Floors, Staircases, Lunchbox Architect on Instagram

Louvre windows are strategically placed to capture cooling sea breezes. In addition, a double layer of insulation in the walls and a 3kW photovoltaic solar array minimise the house's energy use and environmental impact.

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Beach Houses, Open Plan Living, Joinery, Timber Floors, Dining Areas, Living Areas

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Open Plan Living, Louvre Windows, Timber Floors, White Kitchens, Sliding Glass Doors, Dining Areas, Ceiling Fans, Clerestory Windows

A beautiful timber batten balustrade on the new deck serves double duty - acting like a screen to crop the neighbouring sheds and backyards from view.

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Beach Houses, Timber Deck, Outdoor Dining, Lunchbox Architect on Instagram

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Timber Houses

The master bedroom juts out onto the deck space with an East facing window to take in the views over the estuary. A curved wall hugs the space and adds visual delight to both the bedroom space and the rear facade. East light is also great for bedrooms, helping you to wake up naturally with the sun. Or watch the sunrise through the trees from the comfort of bed!

Coastal Holiday House Gets an Upgrade Fit for a Permanent Seachange Beach Houses, Timber Houses, Lunchbox Architect on Instagram

That leaves the ground floor for visiting children and grandchildren. The separation of the two areas means when there are no vistitors, the ground floor can be shut of to save energy (and cleaning). And when the family visit for extended periods, both generations can operate separately.

Sign up to enjoy the latest mouth-watering homes delivered in-time for your lunch break.